Galeta sa kajsijama

Galeta sa kajsijama

260g brašna T400 75g šećera

¼ kašičice praška za pecivo

¼ kašičice soli

110g putera, hladan i iseckan na kockice 2 jaja

Oko 500g kajsija

2 kašike tamnog muskovado šećera 1 kašičica gustina

2 kašike mlevenog badema

1 jaje za premazivanje 250g maskarponea

1 kašičica vanila ekstrakta

1 kašika šečera (ili više po ukusu)

Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodajte hladne kockice putera i izgnječite puter rukama zajedno sa testom tako da ne ostane ni jedan komadić putera. Dodajte jedno po jedno jaje, kratko

izmešajte viljuškom da se sve poveže i u što manje pokreta napravite disk od testa. Zavijte u foliju i ostavite u frižideru minimum 1h.

Dok se testo odmara u frižideru, iseckajte kajsije, pospite muskovado šećerom, bademima i gustinom i sve dobro izmešajte.

Rernu uključite na 190C.

Testo ostavite da odstoji 5-6 minuta pre nego krenete da ga razvijate. Stavite ga na papir za pečenje koji ste lagano posuli brašnom i razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Ako se oklagija lepi za testo,lagano pospite testo brašnom. Izbockajte testo po sredini viljuškom i preko stavite kajsije. Ostavite prostor od kajsija do ivice da bude barem 5 cm. Prekrijte kajsije ivicama i premažite ih jajetom.

Pecite u već zagrejanoj rerni 40 minuta. Ako primetite nakon pola sata da se testo zarumenilo od gore,

prekrijte ga papirom za pečenje i pecite dok i dno nije pečeno. Maskarpone pomešajte sa vanilom i šećerom i ostavite sa strane. Poslužite galetu sa maskarponeom.