
Galeta sa kajsijama
260g brašna T400 75g šećera
¼ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice soli
110g putera, hladan i iseckan na kockice 2 jaja
Oko 500g kajsija
2 kašike tamnog muskovado šećera 1 kašičica gustina
2 kašike mlevenog badema
1 jaje za premazivanje 250g maskarponea
1 kašičica vanila ekstrakta
1 kašika šečera (ili više po ukusu)
Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodajte hladne kockice putera i izgnječite puter rukama zajedno sa testom tako da ne ostane ni jedan komadić putera. Dodajte jedno po jedno jaje, kratko
izmešajte viljuškom da se sve poveže i u što manje pokreta napravite disk od testa. Zavijte u foliju i ostavite u frižideru minimum 1h.
Dok se testo odmara u frižideru, iseckajte kajsije, pospite muskovado šećerom, bademima i gustinom i sve dobro izmešajte.
Rernu uključite na 190C.
Testo ostavite da odstoji 5-6 minuta pre nego krenete da ga razvijate. Stavite ga na papir za pečenje koji ste lagano posuli brašnom i razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Ako se oklagija lepi za testo,lagano pospite testo brašnom. Izbockajte testo po sredini viljuškom i preko stavite kajsije. Ostavite prostor od kajsija do ivice da bude barem 5 cm. Prekrijte kajsije ivicama i premažite ih jajetom.
Pecite u već zagrejanoj rerni 40 minuta. Ako primetite nakon pola sata da se testo zarumenilo od gore,
prekrijte ga papirom za pečenje i pecite dok i dno nije pečeno. Maskarpone pomešajte sa vanilom i šećerom i ostavite sa strane. Poslužite galetu sa maskarponeom.