
SKONSI SA BOROVNICAMA
*jako je važno da sve mlečne namirnice i jaje budu hladni a borovnice zamrznute
150g oštrog brašna T400
150g mekog brašna T400
70g šećera
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli
115g hladnog putera, izrendanog
125 ml hladne mlečne slatke pavlake
1 hladno jaje
½ kašičice vanile
1 šolja zamrznutih borovnica (ako imate sveže, zamrznite ih pre pripreme)
50 g šećera u prahu
Sok od ½ limuna
*Da bi kolačići bili prhke a meke teksture koja ih čini posebnim, jako je važno da svi sastojci budu hladni i da budete brzi.
Izrendani puter stavite u zamrzivač na 20 minuta.
Zagrejte rernu na 200C.
Pomešajte brašna, šećer, so i prašak za pecivo. U njih dodajte zamrznuti, izrendani puter i brzo ispritiskajte viljuškom da se napravi mrvičasta tekstura.
U drugoj činiji pomešajte jaje, slatku pavlaku i vanilu. Izmutite pa dodajte u činiju sa brašnom. Lako izmešajte pa dodajte zamrznute borovnice. Kratko izmešajte kako bi se sve spojilo, ne brinite ako ima krupnijih grudvica.
Formirajte disk debljine 5-6 cm, lagano pobrašnjavite papir za pečenje i poravnajte oklagijom površinu diska. Isecite na 8 trouglova. Razdvojte trouglove i namažite u tankom sloju slatkom pavlakom i pospite šećerom.
Pecite u zagrejanoj rerni 20-25 cm.
Dok se skonsi peku, napraviti glazuru. Pomešajte šećer u prahu sa malo limunovog soka tako da dobijete jako gustu glazuru.
Kada su se skonsi zarumenili, izvadite ih iz rerne i ostavite da se u potpunosti ohlade.
Pre služenja pospite glazuru preko njih.