Skonsi sa borovnicama

SKONSI SA BOROVNICAMA

*jako je važno da sve mlečne namirnice i jaje budu hladni a borovnice zamrznute

150g oštrog brašna T400

150g mekog brašna T400

70g šećera

1 kašičica praška za pecivo

Prstohvat soli

115g hladnog putera, izrendanog

125 ml hladne mlečne slatke pavlake

1 hladno jaje

½ kašičice vanile

1 šolja zamrznutih borovnica (ako imate sveže, zamrznite ih pre pripreme)

50 g šećera u prahu

Sok od ½ limuna

*Da bi kolačići bili prhke a meke teksture koja ih čini posebnim, jako je važno da svi sastojci budu hladni i da budete brzi.

Izrendani puter stavite u zamrzivač na 20 minuta.

Zagrejte rernu na 200C.

Pomešajte brašna, šećer, so i prašak za pecivo. U njih dodajte zamrznuti, izrendani puter i brzo ispritiskajte viljuškom da se napravi mrvičasta tekstura.

U drugoj činiji pomešajte jaje, slatku pavlaku i vanilu. Izmutite pa dodajte u činiju sa brašnom. Lako izmešajte pa dodajte zamrznute borovnice. Kratko izmešajte kako bi se sve spojilo, ne brinite ako ima krupnijih grudvica.

Formirajte disk debljine 5-6 cm, lagano pobrašnjavite papir za pečenje i poravnajte oklagijom površinu diska. Isecite na 8 trouglova. Razdvojte trouglove i namažite u tankom sloju slatkom pavlakom i pospite šećerom.

Pecite u zagrejanoj rerni 20-25 cm.

Dok se skonsi peku, napraviti glazuru. Pomešajte šećer u prahu sa malo limunovog soka tako da dobijete jako gustu glazuru.

Kada su se skonsi zarumenili, izvadite ih iz rerne i ostavite da se u potpunosti ohlade.

Pre služenja pospite glazuru preko njih.