Kifle od pšeničnog i ražanog brašna

za 7kifli

125 ml toplog mleka
250 ml tople vode
1/2 kocke svežeg kvasca
1,5 kašike smeđeg šećera
250g pšeničnog brašna T500
150g ražanog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika gustina
5g soli
50g maslinovog ulja

1 žumance za premazivanje
Mešavina semenki suncokreta i susama

Kvasac rastopiti u toplom mleku, dodati šećer i ostaviti par minuta da kvasac proradi.U činiji u kojoj ćete mesiti stavite polovinu brašnaT500, ražano brašno, prašak za pecivo, gustin, kvasac rastvoren u mleku i vodu. Izmešajte. Dodajte maslinovo ulje i so pa polako dodavajte ostatak brašnaT500, tako da testo bude meko, blago lepljivo. Mesite testo u mikseru nastavkom za hleb 7-8 minuta. Ukoliko mesite ručno, ostavite deo maslinovog ulja od ukupne količine,namažite ruke njime i mesite oko 10 minuta. Testo je baš vlažno i lepi se ali nemojte dodavati još brašna već samo mesite. Ako vam se počne lepiti za ruke, opet namažite ruke uljem. Treba da utrošite svo ulje. Kada se dobro umesi testo će postati glatko i jednostavno za rukovanje. Iako je lepljivo, izvadite testo na blago pobrašnjavenu površinu i kratko umesite. Od njega napravite 7jednakih loptica. Rernu uključite na 70°C i stavite u nju šerpu sa vodom.Blago pobrašnjavite radnu površinu. Svaku lopticu razvijte na oblik čamca da bude tanka pa je zaralojate ka unutra tako što ćete blago pritisnuti testo rukama dok uvijate kako bi se što bolje zalepilo a i da se ravnomerno raširi.Ponovite postupak dok ne napravite 7kifli.Poređajte u tepsiju na koji ste stavili papir za pečenje tako da ostavite dovoljno mesta između kako se ne bi dodirivali. Poprskajte vodom i prebacite u rernu na 15 minuta da narastu. Ili ih prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider. Kada budete hteli da pečete (ujutro ili sledeći dan) izvadite da se ugreje na sobnoj temperaturi oko sat vremena pa tek onda pecite.Izvadite kifle iz rerne. Premažite kifle žumancetom i pospite semenkama i krupnom morskom soli. Za to vreme uključite rernu na 200°C.Pecite u već zagrejanoj rerni u kojoj je šerpa sa vodom 10 minuta. Onda izvadite šerpu i pecite još 15-20 minutadok se ne zarumene.Izvadite iz rerne na rešetku i prekrijte krpom da se malo prohlade.Poslužite toplo ili zamrznite višak pa podgrejte pre jela.