scrollToTop

ORGANA

Image

Органска храна

Органска храна

 

Органска храна производи се на еколошки чистом и здравом земљишту, у чистом окружењу и без употребе хемијских средстава. Храна која се сматра органском не сме садржати вештачке прехрамбене адитиве и не сме бити произведена вештачким постпуцима (нпр. зрачење, генетска модификација). Храна произведена на тај начин садржи и велики проценат хранљивих материја, минерала и витамина. Вештачки произведена храна има потпуно другачији мирис и укус од хране произведене на органски начин. На тржишту је тешко разликовати овакву храну, па је уведено означавање производа, као "сертификовани органски" производ (знак да је целокупни производни процес/производ спроведен и контролисан (производња, прерада, паковање, складиштење и декларисање) на начин који прописују Закон и пратећи правилници о органској пољопривреди. Многи стручњаци предвиђају производњу органске хране будућношћу српске пољопривреде.

У данашње време, све је више људи који желе да промене неке од својих навика за које знају да нису баш најздравије и окрену се неком новом, бољем и  квалитетнијем начину исхране. Савремени начин живота често нас спутава у конзумирању здравих намирница у исхрани. Такође, велики број људи је у дилеми који су то производи произведени на здрав начин и где их могу купити за своју исхрану.

Као део своје понуде, у посебном формату "продавнице у продавници" симболичног назива ПрироДа компанија Univerexport  нуди потрошачима велики  асортиман органске хране. Најзначајнији део асортимана јесу наши органски производи, узгајани на нашој земљи са свим потребним произвођачким сертификатима. Поред тога, од домаћих произвођача набављамо свеже воће и поврће, млечне органик производе, док се други производи обезбеђују од добављача који органске производе увозе и даље дистрибуирају у земљи. Број сертификованих произвођача органске хране расте из дана у дан,али и даље велики број њих није у могућности да испрати потребе тржишта по питања квантитета и континуитета испоруке, па се део артикала обезбеђује и кроз увоз. У Univerexport малопродајним објектима се могу наћи производи светски познате италијанске компаније НатураСи.